Industriële verleden inspireert architecten bij de uitwerking van Nieuw Houtwijk
10 maart '25
Op de plek waar vroeger de rubberfabriek Vredestein en later de remise van vervoersbedrijf Connexxion stond, verrijst binnenkort stadsbuurt Nieuw Houtwijk. De architectuur oogt stoer en industrieel. En dat is natuurlijk niet zomaar. Architecten Richard van Tiggele en Donny Soewandi van Venster Architekten leggen uit waarom Nieuw Houtwijk historie en heden doet samensmelten.
Waarom is er voor deze architectuur gekozen?
“Voordat de locatie dienstdeed als Connexxion-terrein had het al een rijk verleden als tuinderij en fabriek. Van groen en rust naar industrieel en rationeel. Beiden komen tot uitdrukking in de hoofdopzet van het plan, maar vooral het industriële verleden heeft ons geïnspireerd in de uitwerking van de architectuur. We wilden er een samenhangende buurt van maken met een sterke identiteit. Dit zien we onder meer terug in de robuuste volumes en grote gevelopeningen voor raampartijen die de sfeer van bedrijvigheid oproepen.”

Waar hebben jullie de inspiratie vandaan gehaald?
"Als architect halen we onze inspiratie overal vandaan. Dat kunnen gebouwen uit het verleden zijn, gebouwen uit het heden, reizen naar verre landen, toevallige ontmoetingen en nog veel meer. Uiteindelijk stel je dat samen met je eigen handschrift en kennis die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Hier viel mijn oog vooral op een oude foto van de Vredestein-fabriek in een kloeke baksteenarchitectuur. De mooie ritmiek en grote industriële deuren ademden de sfeer van bedrijvigheid."

Hoe sluit de architectuur aan op de omgeving?
"Zoals gezegd heeft de locatie een rijk industrieel verleden, maar het was ook een volledig naar binnen gekeerd gebied, afgesloten van haar directe omgeving. De patiowoningen aan de westzijde sluiten bijvoorbeeld met een dichte muur aan op de locatie. Een aan de zuidoostzijde staat een lange wand met garages naar de locatie gekeerd. Dat heeft ons doen besluiten om de architectuur een eigen identiteit te geven. Uiteraard wel in de mooie baksteentraditie van Nederland."

Wat zijn bijzondere elementen in het ontwerp?
"De grote donkere kozijnen met een ‘staal-look’ zijn prachtig, evenals de metselwerkdetails in de kaders rondom kozijnen. Ook mooi is dat er op diverse plekken voorzieningen worden aangebracht waar groen tegen de gevel opklimt. Daarnaast is er op de begane grond ruimte voor een werkkamer die afgezonderd is van de woonkamer. De woonkamer ligt namelijk een verdieping hoger. Ideaal voor mensen die (deels) thuiswerken. En dat zijn er tegenwoordig veel."


Waarom is er gekozen voor woningen met een tuin op een dek?
"De woningen met een tuin op het dek is een typologie die goed aansluit bij de wens van mensen die in een stad wonen, denken wij. Ten eerste is er ruimte om je auto veilig en droog te parkeren op je eigen parkeerplaats. Ten tweede krijg je voor Haagse begrippen een enorm ruime tuin en tot slot bevindt zich een extra werkkamer op de begane grond. Wie wil dat nou niet?"
Wat is nog meer waard om genoemd te worden?
"Dit wordt sowieso een fantastische nieuwe buurt rondom een centrale autovrije groenzone, waar ruimte is voor spelen, ontspannen en ontmoeten. Dat de stoere, karakteristieke architectuur de tijdslagen van de geschiedenis laat zien maakt het plan helemaal af."